Sziasztok! Ezen kis irományom azért osztom meg veletek, mert igen sok negatív kritikát és tévhitet, pontatlanságot osztanak meg mindannyinkkal a közelünkben élő horgász társak.

Sokan tudjátok, hogy én itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élek és itt erősítem a magyarországi LK Baits csapatát.

Az itt élő horgászok nagy többsége igen is húshorgász, akik haza viszik a megfogott halakat élelem és más üzleti formájú célok érdekében. Azonban itt jön elő a bojlizás, mint módszer, amely nagyban hozzá járul, hogy sikeresek legyünk a parton. Sajnos az tény, hogy nem minden bojlis horgász sporthorgász, ezért így különbséget is tehetünk két látszólag hasonló horgász között. Tudom, hogy sokan nem fognak velem egyet érteni de ez a valóság.

Ezzel kapcsolatban egy kis történetet szeretnék leírni nektek. Munkatársaim közül is sokan horgásznak és van közöttük olyan, aki igazán érdeklődik azon horgászati stílus iránt, amikor a hal koma nem pedig vacsora.

Sort is kerítetünk egy ilyen horgászatra munkatársammal, Kiss Józseffel, aki érdeklődik és tanulni szeretne a mi életfilozófiánkról, amelynek alapja a „Fogd meg és engedd vissza” elve. 

A horgászatunk egy közeli magán tóra esett ahol minden feltétel és körülmény adott volt egy élmény dús tapasztalatszerzésre.

Mint minden horgászat a hely kiválasztásáról, a végszerelék elkészítéséről, a csali felkínálásának módjáról és a halakkal való kíméletes bánásmódjáról szól, amelyet szeretem volna bemutatni alkalmi horgász társamnak.

Aki mint kisiskolás az iskolapadnál figyelte minden ténykedésemet és kérdéseivel, érdeklődve szólt néha, hogy mi micsoda és mi mire szolgál, mit mire használok.

Az első halak sem várattak magukra sokáig.

 

 

És jöttek is az első komoly kérdések, miért fárasszuk a halakat, miért kell a nagy merítő szák,  mi a szerepe a ponty matracnak? Ezek egyetlen célt szolgálnak, hogy a hal minden körülmény között biztonságban legyen. A megakasztott hal védelme és annak épségének, egészségének megőrzése a cél. Ilyen egyszerű az egész, de aranyszabály a CATCH AND RELEASE !!!!

 

Merítőben és ponty matracom a hal nagy az öröm…..

De álljon meg a menet mielőtt vissza engednénk a halunkat vizsgáljuk át, hogy nem-e sérült és a horog ütötte sebet fertőtleníteni kell hogy ne fertőződjön el. Sajnos az általam kifogott halon is láthatjuk ennek hiányát!!!!!

Ne sajnáljuk azt a kis összeget, amiből egy sebfertőtlenítőt tudunk vennni…

 

 

Az idő további részében próbáltam elmagyarázni, miért fontos a halak tisztelete és a velük való bánásmód, amit kissebb de remélem hosszabb távon legalább be is tart horgásztársam ígértéhez híven, hisz saját szavaival és elmondása alapján jobban érezte magát, mintha egy sima konyhai horgászaton vett volna részt …

Kis túránk beszámolóját a legnagyobb hal fotójával szeretnék zárni és búcsúzni tőletek…

 

 

 

Bihari Krisztián

LKbaits Magyarország