Sokan azt hiszik, velem együtt, legalább is azt hittem régebben, hogy a hosszabb túrák sok és szép halakkal járnak. Ez koránt sem mindig van így, az igaz hogy több nap több esély. Ezzel maximálisan egyet értek, de az a több esély sajnos nem mindig mutatkozik. Láttam már én embert kapitális halat fogni úgy, hogy csak egy napra jött horgászni, és láttam már embert a több napos horgászaton egy etetett helyen nullázni! Késő őszt írunk november eleje, neki rugaszkodtam egy hosszabb téli horgászatnak, aminek a helyszíne egy régi, természetes táplálékkal csurig lévő kavicsbánya.  Vasárnap reggel érkeztem a tóra, a helyválasztás már megvolt előre, hiszen ismerem a vízterületet, mivel lehűlő vízről beszéltünk a tó mélyebb részét vettem célba ahova napi fél kiló bojlit szórtam, a kiérkezésem előtt 3 nappal. Vasárnap este már jött is egy kapás, ami sajnos nem lett meg, de egy kisebb amur volt a horgon csak a partszélbe leakadt, és fogtam még egy gyönyörű dévért is, és még aznap éjjel egy gyönyörű amurt…  Kicsit elbizakodó voltam az etetéssel kapcsolatban, mivel 3 kapás is volt.

Másnap egész nap szélcsendes, napos, de hideg idő volt.


Olyan du.2 óra körül húzós kapás … a tettes egy gyönyörű egészséges töves..


Na most már tényleg a toppon volt a közérzetem, hiszen ESZIK a hal gondoltam! De ekkor nem várt fordulat következett, a hal visszaengedése után hívtak telefonon hogy meg kell szakítanom a túrát mert reggel menni kell dolgozni. Ezt nem akartam elhinni, pont akkor amikor eszik a hal????? De sajnos 1 órával később már indulhattam is haza hiszen reggel korán kellett kelnem! Eltolták egy héttel a szabit, tehát utána héten kezdhettem újra a túrát. Az etetés nem akartam megszakítani mivel a hal ott tartózkodott, így minden nap jutattam be nekik megfelelő mennyiségű eledelt. Egy héttel később újra a parton, vasárnap délután értem ki a vízre, ekkor egyik horgásztársam már a parton várt a mellettem lévő álláson. Aznap este fogtam két amurt és egy dévért, társam pedig két pontyot, amelyik közül az első egy 8 feletti… Mivel aznap még dolgoztam és tudtam, hogy egész héten kint leszek a kapások után már csak etettem, de nem horgásztam aznap már.. ez olyan 11 fél 12 körül lehetett éjjel! Másnap újrahúzkodtam a felszereléseket és ami az után következett az még az én kitartásomat is megrengette egy picit!

Több napos kettősfronti hatás következett, ami egész héten kitartott, a levegő felmelegedett 17-18 fokra napközben, egyszer déli egyszer északi szél volt, egyszer zuhogott egyszer tűzött a nap… Nem kell gondolom hangsúlyozni hogy mi következett…. 6 nap kapástalanság!!!!

 


A napok teltek múltak, az éjjelek csendesek maradtak, olyan volt a hangulat mintha egy olyan vízen horgásznák ahol hal sincs a vízbe!Akkor elkezdtem tanakodni, mivel etetésen horgásztam semmiképp nem akartam elhagyni a helyet, mert láttam én már olyat, hogy egy etetés beindul és akkor  az egész heti  halat aminek jönni kellett volna egy nap alatt meg lehet fogni! Tehát maradt a csali kísérletezés.Először dupla 18 meg sima 18 mm-es bojlikkal kezdtem, de a végén már a mini 12 mm es bojlikat fűztem a hajszálra.. Ez nem vall rám, de inkább ez, mint hogy hazamenjek, mert már arra is gondoltam titokban.Unalmamban a madaraknak okoztam egy kis örömet, hogy éhségüket enyhíteni tudják..Ekkor sikerült fogni egy kisebb, de gyönyörű színű pontyot aminek a súlya talán 3 kiló lehetett, de a 6. nap után el sem hinnétek hogy mekkora dopping tud lenni egy ilyen hal is.Ez után megint 2-3 nap kapástalanság következett, és az után éjjel sikerült elcsípni egy szebb pontyot.


Ez volt egyben a túra utolsó hala is, tudom kicsit csekély egy teríték, de úgy gondolom, hogy a rosszul sikerült túrákból tanul az ember a legtöbbet! Ez alatt az idő alatt több horgász barátom is meglátogatott egy- egy napra és sikerült is nekik fogni nagyon szép pontyot, jókor voltak jó helyen velem ellentétben… De nem csüggedek, a természet és a nyugalom és amit egy ilyen hosszabb túra alkalmával átél az ember az feledte velem minden kudarcot.

!!!!!!Nekem már az is elég, ha a parton lehetek, a fogás az csak egy plusz ami velem történhet!!!!!!